Dětská léčebna Křetín
DĚTSKÁ LÉČEBNA KŘETÍN
Vyhledat

Turnus 6/2025

Among Us – Hra začíná
Vstoupili jsme do léta, které neodmyslitelně přináší slunečné dny plné koupání, plavání, potápění, vodních radovánek, míčových sportů, výprav do přírody a především nezapomenutelných zážitků! A těch u nás není nikdy nedostatek!

Během prvního víkendu jsme společně oslavili Mezinárodní den dětí – byl to den hravý a soutěžní, a utkali jsme se v různých tradičních i netradičních disciplínách, které si ti starší připravili pro ty mladší. Děti si vyzkoušely svou šikovnost, obratnost a kreativitu, velcí pomáhali menším, a nakonec všichni odcházeli s dobrými pocity a drobnými sladkými odměnami.

V tvoření jsme pokračovali i v dalších dnech, a tentokrát se týkalo převážně hry Among Us, která byla tématem celého turnusu. Nejdříve se děti rozdělily do týmů – a byly to týmy Skibiďáci, Taskeři a Tým výrazných. Společnými silami si vytvořili krásné, tematicky laděné týmové vlajky, potom jsme výzdobu doplnili barevnými postavičkami ze hry, a později jsme vyráběli z FIMO hmoty maličké figurky různých barev a charakterů, které jsme přidělali ke kroužkům na klíče, a každý si pak mohl odvézt svou vlastní originální klíčenku.

Také v tomto turnuse na děti čekala spousta pohybových aktivit, osvědčené míčové hry, discgolf, cyklistika, jízda na terénních koloběžkách, jumping, silová cvičení ve fitku a pěší výpravy do přírody. Vyrazili jsme na známé i méně obvyklé trasy – tradičně jsme navštívili rudecké jeskyně, znovu jsme si dali oblíbený výšlap k Jeskyni v Rozhraní, a odtud potom okružní trasou hurá vlakem do Letovic na zaslouženou zmrzku. Zpáteční trasa vedla kolem přehrady Křetínky, kde nám kromě kilometrů ubývaly i poslední zásoby svačin.

Nemohl chybět ani oblíbený letní táborák, tentokrát spojený s „workshopem zdravého grilování“, kdy si děti, opět po týmech společně připravily variace různými druhy sýrů a koření plněné zeleniny – rajčata, papriky, cuketky, žampiony, zelený chřest balený v šunce, mrkev v tymiánovém jogurtu a výborné kukuřice s bylinkovým máslem. Pohodové grilování na čerstvém vzduchu, tvůrčí odhodlání, nadšení z mimořádné činnosti a úžasná atmosféra s doprovodem kytarových písníček, to vše dohromady jistě způsobilo, že všem chutnalo dvojnásob! Nedílnou součástí byla i přiměřená dávka informací o správném stravování a zdravém životním stylu.

Ve sbírání nových poznatků jsme pokračovali i při dalších vzdělávacích aktivitách a během dalšího „svačinkového“ workshopu. Děti si tentokrát samy vyhledaly informace o šalvěji hispánské, známé především díky svým chia semínkům, a seznámily se s jejich přínosy pro zdraví. Poté si z chia semínek připravily lahodné pudinky v kombinaci s bílým jogurtem a ovocem – a výsledek opravdu stál za to!

Nemysleli jsme však jen na sebe – v rámci podpory biodiverzity jsme v našem parku vytvořili tři krásné hmyzí hotely. Vybavili jsme je dutými stébly pro včelky samotářky, kousky kůry a šišek pro brouky, suchým listím a mechem, které poskytují úkryt, místo pro kladení vajíček i bezpečné přezimování dalším užitečným druhům hmyzu. Tato přírodní útočiště jsou nejen funkční, ale stala se i pěkným zpestřením a ozdobou celého parku. 🦋

A na úplný závěr pobytu jsme se vydali na výlet do brněnského rodinného science centra VIDA! v Brně, kde jsme prožili nezapomenutelné odpoledne plné „chytré zábavy“. Vyzkoušeli jsme interaktivní exponáty – vyvolávali tornádo, spouštěli vodíkovou raketu a prošli obřím modelem lidského srdce. Velký úspěch měl u dětí také simulátor zemětřesení a zóna s kladkostroji, kde děti zvedaly samy sebe. Navštívili jsme divadlo vědy a nadšeně shlédli science show „pod tlakem“, kde nás pokusy dostávaly doslova do varu. 😆 Třešinkou na dortu pak byly nákupy suvenýrů a malé občerstvení.

Ani jsme se nenadáli a turnus opět utekl jak voda. Bylo nám spolu opravdu krásně, loučení bylo tentokrát ještě více emotivní než bývá zvykem, ale už teď se můžeme těšit, že se třeba společně zase sejdeme – Amog Us!

Chia pudink s ovocem – 5 porcí

Suroviny:

60 g chia semínek

300 ml mléka (mandlové. kokosové,

ovesné, kravské)

2 lžíce javorového sirupu

250 g bílého jogurtu

Ovocné pyré podle chuti

Ovoce podle chuti

Oříšky podle chuti

Postup:

Chia semínka smícháme s mlékem a sirupem a necháme přes noc v ledničce (můžeme občas promíchat)

Druhý den vrstvíme do misky. Střídáme chia semínka s mlékem, bílý jogurt s rozmixovaným ovocem, kousky ovoce a oříšky. 

Grilovaná rajčata plněná mozzarelou a bazalkou

Suroviny:

2 balení mozzarelly

2 plátky toustového chleba

50 ml olivového oleje

20 g sýra pecorino

čerstvá bazalka

sůl

mletý černý pepř

10 rajčat

TIP: Do bylinkové krusty můžete přidat nasekané černé olivy.

Postup:

  1. Rajčata podélně rozpulte a zbavte je semínek.
  2. Rajčata naplňte kousky mozzarelly, osolte je a opepřete, dejte do grilovacího tácku.
  3. Připravte bylinkovou krustu: V misce smíchejte nadrobený toastový chléb s olivovým olejem, nastrouhaným pecorinem a hrstí nasekané bazalky.
  4. Bylinkovou krustu nasypte na rajčata.
  5. Grilujte přiklopené, dokud se rajčata nezapečou, asi 8 minut 
Datum vložení: 27. 6. 2025 13:14
Datum poslední aktualizace: 27. 6. 2025 13:49
Autor: Správce Webu

O nás

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Svátek

Svátek má Karolína

Zítra má svátek Jindřich

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:0
DNES:20
TÝDEN:20
CELKEM:247620

Aktuální počasí

dnes, pondělí 14. 7. 2025
polojasno 26 °C 13 °C
úterý 15. 7. déšť 28/15 °C
středa 16. 7. slabý déšť 22/14 °C
čtvrtek 17. 7. jasno 25/12 °C

Informace v QR kódu

Informace v QR kódu